Υπογονιμότητα: Τι επηρεάζει τους άνδρες και τι τις γυναίκες

Δημοσιεύθηκε στις

Η παρατεταμένη έκθεση σε μικροσωματίδια PM2.5 από την ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες, ενώ ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία - ηχορύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες άνω των 35, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ».

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια που επιδιώκουν να αποκτήσουν παιδί. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 526.056 άνδρες και 377.850 γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών, που ζούσαν στη Δανία μεταξύ 2000 και 2017. Σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων επιθυμούσε την απόκτηση παιδιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάγνωσης υπογονιμότητας. Άτομα με προηγούμενες διαγνώσεις υπογονιμότητας εξαιρέθηκαν από την έρευνα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα PM2.5 και του θορύβου της κυκλοφορίας ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας των συμμετεχόντων.


Η αύξηση των συγκεντρώσεων PM2.5 κατά 2,9 μg/m3 μέσα σε πέντε χρόνια συσχετίστηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες 30-45 ετών, χωρίς όμως αντίστοιχη επίδραση στις γυναίκες. Από την άλλη, η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα θορύβου της κυκλοφορίας κατά 10,2 ντεσιμπέλ σε πενταετή περίοδο συνδέθηκε με 14% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες άνω των 35 ετών, ενώ δεν παρατηρήθηκε παρόμοια σχέση στις νεότερες γυναίκες. Στους άνδρες, ο θόρυβος φάνηκε να αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο υπογονιμότητας στους 37-45 ετών, χωρίς όμως να επηρεάζει τους νεότερους.

Οι κίνδυνοι ήταν παρόμοιοι ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος κατοικίας (αγροτικό, αστικό ή περιαστικό) και του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, και επομένως δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτιακή σχέση. Ωστόσο, αν τα αποτελέσματα επαληθευτούν από μελλοντικές έρευνες, ενδέχεται να καθοδηγήσουν νέες στρατηγικές για τη μείωση του θορύβου και της ρύπανσης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.