Θηλασμός μετά τον καρκίνο του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μητέρες

Δημοσιεύθηκε στις

Ο θηλασμός μετά από καρκίνο του μαστού αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για πολλές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο και ενδιαφέρονται για το μέλλον του θηλασμού των παιδιών τους. Οι ιατρικές συστάσεις και συμπεράσματα ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος του καρκίνου, οι θεραπείες που έχουν υποβληθεί και η κατάσταση του μαστού. Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, όπως η Δρ. Μαρία Καπαρέλου, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο Θάνος Δημόπουλος, υπογραμμίζουν ότι ο θηλασμός είναι εφικτός και μετά από καρκίνο του μαστού, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δύο διεθνών κλινικών μελετών που παρουσιάστηκαν στο ESMO 2024.

«Προτού παρουσιαστούν αυτά τα ευρήματα, οι ιατροί ήταν επιφυλακτικοί ως προς την ασφάλεια του θηλασμού μετά από καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο Fedro Alessandro Peccatori, διευθυντής της Μονάδας υπογονιμότητας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας.


Η ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους του θηλασμού έγκειται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, καθώς πολλοί καρκίνοι του μαστού είναι ορμονοεξαρτώμενοι. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις αυτές ισχύουν και για γυναίκες με γονιδιακή μετάλλαξη BRCA, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του μαστού δεν πρέπει να αποκλείει την πιθανότητα θηλασμού. Στη μελέτη POSITIVE συμμετείχαν 518 γυναίκες με καρκίνο του μαστού θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς, οι οποίες είχαν προσωρινά διακόψει την επικουρική ορμονική θεραπεία για να εγκυμονήσουν. Από αυτές, το 62% θήλασαν, χωρίς σημαντικές διαφορές στα ποσοστά υποτροπής ή νέου καρκίνου.

Η δεύτερη μελέτη περιλάμβανε 4.732 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία και γονιδιακή μετάλλαξη BRCA. Από τις 474 που γέννησαν, το 23,2% θήλασε, με παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά την υποτροπή και την ανάπτυξη ετερόπλευρου καρκίνου.

«Αυτά τα αποτελέσματα προσφέρουν ελπίδα και αποτελούν τη βάση για ασφαλέστερη συμβουλευτική», είπε η Eva Blondeaux, κύρια ερευνήτρια της δεύτερης μελέτης.

Η αυξανόμενη επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού έχει επιτρέψει στις γυναίκες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μητρότητας, με πολλές μελέτες να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μετά από τη νόσο. Αν και ο θηλασμός είναι μια προσωπική επιλογή, είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι μπορούν να τον επιδιώξουν αν το επιθυμούν.

Τα αποτελέσματα των δύο μελετών που παρουσιάστηκαν στο ESMO είναι ιδιαίτερα χρήσιμα από αυτή την άποψη και παρέχουν τη βάση για πιο προσεκτική συμβουλευτική, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της γυναίκας και του παιδιού αλλά και την ασφάλεια της μητέρας όσον αφορά τα ογκολογικά δεδομένα.