Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ για την στήριξη της οικογένειας - Τι αλλάζει για τους τρίτεκνους

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στηρίξη της οικογένειας ως απάντηση στο δημογραφικό. Στο πλαλισιο των μέτρων που θα ληφθούν και θαΗ κυβέρνηση εξετάζει τηνείναι η πλήρη αναμόρφωση ενός μεγάλου αριθμού επιδομάτων, με βασικό στόχο την αύξηση του επιδόματος παιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται και στοχευμένες αυξομειώσεις σε άλλα επιδόματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των μέτρων.

Τα νέα μέτρα στήριξης της οικογένειας, που αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Τη διαδικασία αξιολόγησης των επιδομάτων και των διαθέσιμων κονδυλίων διενεργούν το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και το Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων.


Οι χρηματοδοτικές πηγές περιλαμβάνουν:

  1. Την απώλεια επιδομάτων για ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της φορολόγησής τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
  2. Την απώλεια επιδόματος παιδιών λόγω αύξησης μισθών.

Οι ομάδες πολιτών που θα επωφεληθούν από τα νέα κίνητρα είναι:

  1. Οι οικογένειες με ένα παιδί, ώστε να ενθαρρυνθούν να αποκτήσουν δεύτερο.
  2. Οι οικογένειες με δύο παιδιά, για να στοχεύσουν στην απόκτηση τρίτου.
  3. Οι οικογένειες με τρία παιδιά, με στόχο την απόκτηση τέταρτου.

Η επιδίωξη των κυβερνητικών μέτρων δεν είναι τυχαία. Πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis αποκάλυψε ότι η δημιουργία οικογένειας δεν βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των νέων. Από 800 ερωτηθέντες, το 51% δεν έχουν παιδιά, με τη πλειοψηφία να έχει μόνο ένα. Το 24% επιθυμεί να έχει δύο παιδιά, ενώ μόλις το 5% επιθυμεί τρία. Οι σκέψεις για την απόκτηση παιδιού αρχίζουν συνήθως από την ηλικία των 29 ετών και μετά. Μόνο 4 στους 10 θεωρούν πιθανή την απόκτηση παιδιού στο μέλλον, με τους κυριότερους λόγους αποτροπής να είναι οικονομικοί παράγοντες, ανεπαρκείς κρατικές παροχές και φόβος για το μέλλον των παιδιών τους.

Ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με ένα παιδί, επισημαίνοντας την ανάγκη για οικονομική ελάφρυνση ώστε να υποστηριχθούν καλύτερα οι γονείς. Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται φορολογικά κίνητρα, κάλυψη ιατρικών εξετάσεων και παιδίατρου για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα έτος). Τα εν λόγω μέτρα θα προστεθούν στην αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, την αύξηση των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, το επίδομα γέννησης και μητρότητας, τη μειωμένη εργασία για γονείς, το ολοήμερο σχολείο, τα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”.

Για τους τρίτεκνους (που ανέρχονται σε περίπου 200.000 οικογένειες), εξετάζονται σενάρια φορολογικών ελαφρύνσεων και παροχής κάποιων προνομίων που ισχύουν σήμερα για τους πολυτέκνους (π.χ. μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, προνόμια μοριοδότησης για Πανελλαδικές Εξετάσεις, μετεγγραφές φοιτητών, μειωμένα εισιτήρια, μειωμένο τεκμήριο για ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά.). Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε ότι η αύξηση των προνομίων για τρίτεκνες οικογένειες έχει θέσει ο πρωθυπουργός, και αναμένει την τελική απόφαση για το επίπεδο ενίσχυσης.

Η αύξηση του επιδόματος παιδιού είναι βέβαιη, και θα περιλαμβάνει τόσο την αύξηση του ποσού όσο και τη διεύρυνση των δικαιούχων. Σχεδιάζεται επίσης η αναθεώρηση του οικογενειακού ισοδύναμου ώστε να ευνοηθούν οικογένειες με δύο και τρία παιδιά.

Σήμερα, το επίδομα παιδιού είναι 70 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί, με σταδιακή μείωση ανάλογα με το εισόδημα, και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί. Το επίδομα χορηγείται σε πάνω από 900.000 οικογένειες για περίπου 1,5 εκατ. παιδιά, με ετήσια δαπάνη περίπου 1,05 δισ. ευρώ, καταβαλλόμενο σε 6 διμηνιαίες δόσεις.

Η χρηματοδότηση της αύξησης του επιδόματος παιδιού θα προέλθει από δύο πηγές:

  • Από τη μείωση των δικαιούχων λόγω αύξησης των μισθών, που έχει μειώσει τη δαπάνη κατά περίπου 156 εκατ. ευρώ.
  • Από την απώλεια επιδομάτων λόγω φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, με εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, εξετάζονται αλλαγές στα επιδόματα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλα επιδόματα, ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στα αναπηρικά επιδόματα. Η αυστηροποίηση των κριτηρίων θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για την ακίνητη περιουσία και ευνοϊκότερα κριτήρια για νέους 18-25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.