Παιδί: 5 φράσεις για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, χωρίς να γίνει νταής

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο ως γονέας από το να βλέπεις ένα άλλο παιδί να συμπεριφέρεται άσχημα στο δικό σου. Είναι επίσης δύσκολο να ξέρεις πότε να επέμβεις και πότε να αφήσεις το παιδί σου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Σίγουρα εχετε βρεθεί μπροστά σε κάποιο επεισόδιο, όπου ένα άλλο παιδί έχει προσβάλει ή εχει φερθεί άσχημα στο δικό σας.  Και μπορεί το ίδιο να μην έχει νιώσει τόσο άβολα, ωστόσο εσείς νιώθετε ετοιμος -η, να ορμήσετε και να δώσετε... ένα μάθημα στα άλλα παιδιά και με δυσκολία συγκρατήσατε την παρόρμησή σας...


Η καλύτερη αντίδραση είναι να μάθετε στα μικρά  πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους , υπάρχουν πέντε φράσεις που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας για να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να γίνει νταής ... Όλα έχουν να κάνουν με τη διεκδίκηση της αυτοπεποίθησης και της ηγεσίας.

«Τα παιδιά που δυσκολεύονται με την αυτοπεποίθηση ή έχουν παθητικό στυλ στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκφοβισμού», λένε οι ψυχολόγοι.

Και μοιράστηκαν μαζί μας, πέντε κορυφαίες φράσεις που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας, ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, είτε αυτό συμβαίνει στην παιδική χαρά, είτε στο σχολείο, είτε οπουδήποτε το παιδί σας μπορεί να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά.

  1. Είναι η σειρά μου, θα σας το δώσω όταν τελειώσω.
  2. Δεν μου αρέσει να με αποκαλούν έτσι. Θέλω να με φωνάζετε με το όνομά μου.
  3. Είστε υπεύθυνη-ος για το σώμα σας και εγώ για το δικό μου.
  4. Πάω να βρω κάποια άλλη-ον για να παίξω.
  5. Θα φωνάξω τον (όνομα ενήλικα) να μας βοηθήσει.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχιυν κοινωνική αυτοπεποίθηση .

«Θέλω η κόρη μου να είναι διεκδικητική και να μπορεί να υπερασπίζεται τη θέση της με ευγένεια και αυτοπεποίθηση. Δεν μπορώ να περιμένω να ξέρει πώς να το κάνει αυτό, οπότε πρέπει να την υποστηρίξω στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων» τόνισ εμια μαμά που επισκέφθηκε μια ψυχολόγο.

Είναι καλό να διδαχυούν πώς να εκφράζουν καλύτερα τις ιδέες και τις ανάγκες τους σε όλες τις κοινωνικές καταστάσεις.

«Το πρώτο μέρος είναι να αναγνωρίσετε ότι το παιδί σας πρέπει να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να δουλέψει πάνω στην αυτοπεποίθησή του. Να θυμάστε, το να είστε διεκδικητικοί και να βοηθάτε τα παιδιά να βρουν τη φωνή τους χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή από τους γονείς. Μην πιέζετε τα παιδιά σας αν δεν αισθάνονται άνετα ή έτοιμα» τόνιζουν οι ψυχολόγοι.

Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να βρει η κόρη μου τη φωνή της, πρόσθε η μαμά. «Αν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο, δώστε του να καταλάβει ότι πιστεύετε στην ικανότητά του να μιλήσει και να διεκδικήσει τον εαυτό του. Εν τω μεταξύ, μπορούν να εξασκηθούν σε αυτή τη δεξιότητα μαζί σας στο σπίτι! Αυτό σημαίνει να αφήνετε το παιδί σας να εκφράζει τα όριά του και να τα ακούει και να τα σέβεται» καταλήγουν οι ψυχολόγοι.