Όποιος αρνείται το τεστ πατρότητας είναι... ο πατέρας του παιδιού - Αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Άρνηση εξέτασης DNA ισοδυναμεί με αποδοχή πατρότητας, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

Ειδικότερα εάν κάποιος αρνηθεί να υποβληθεί σε εξέταση γενετικού υλικού για τη διαπίστωση πατρότητας, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, συνάγεται ότι είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού που γεννήθηκε εκτός γάμου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει αποδειχθεί σαρκική επαφή με τη μητέρα κατά το κρίσιμο διάστημα. Η απόφαση αυτή βασίζεται στον Αστικό Κώδικα, όπου αναφέρεται ότι, για την αναγνώριση της πατρότητας, αρκεί η απόδειξη της σαρκικής συνάφειας εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου πριν τον τοκετό.


Η ιστορία

Μία γυναίκα χωρίς γάμο διατηρούσε ερωτική σχέση που διήρκεσε έντεκα μήνες και κατά τη διάρκεια αυτής έμεινε έγκυος. Όπως γράφει το protothema.gr, pαρά τις αρχικές προσπάθειες συνεννόησης, ο φερόμενος πατέρας αρνήθηκε να αναγνωρίσει οποιαδήποτε σχέση με το παιδί, ανταλλάσσοντας εξώδικα με τη μητέρα. Μετά τη γέννηση του παιδιού, η μητέρα ζήτησε επίσημα εξέταση DNA σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά ο φερόμενος πατέρας αρνήθηκε επανειλημμένα να δώσει γενετικό δείγμα.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, η άρνηση συμμετοχής σε εξέταση DNA μπορεί να θεωρηθεί αδικαιολόγητη και να εκτιμηθεί ως αποδοχή της πατρότητας, σε συνδυασμό με τις άλλες αποδείξεις. Ωστόσο, αυτή η άρνηση δεν αποτελεί απόλυτο τεκμήριο, αλλά υποστηρίζει τον ισχυρισμό της μητέρας ότι εάν είχε γίνει η εξέταση, θα επιβεβαιωνόταν επιστημονικά η πατρότητα. Από τη διαδικασία προέκυψε ότι δεν υπήρχαν άλλοι άνδρες με τους οποίους η μητέρα είχε σαρκική επαφή κατά το κρίσιμο διάστημα, γεγονός που ενίσχυσε το τεκμήριο πατρότητας.

Τόσο το Πολυμελές Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο Αθηνών αποφάσισαν υπέρ της αναγνώρισης της πατρότητας, με τον άνδρα να προσφεύγει στον Άρειο Πάγο για την ακύρωση της απόφασης. Ωστόσο, το Α2 Πολιτικό Τμήμα απέρριψε την αίτησή του, επικυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση ότι είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού.