Οι "γουλίτσες" στη βρεφική ηλικία
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα μωρά είναι οι γουλίτσες μετά τα γεύματα. Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν για το αν πρόκειται για κάτι σύνηθες και φυσιολογικό ή αν πρέπει να ανατρέξουν στον παιδίατρο ή στον παιδογαστρεντερολόγο.
Οι γουλίτσες ή αλλιώς η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως είναι ο ιατρικός όρος, είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό που στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί σταδιακά από μόνο του μετά την ηλικία των 6 μηνών.
Οφείλεται στο ότι στη βρεφική ηλικία, ο σφιγκτήρας που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως , με αποτέλεσμα να παραμένει χαλαρός και να επιτρέπει στα υγρά του στομάχου να ανεβαίνουν στον οισοφάγο και μετά στο στόμα, προκαλώντας έτσι αναγωγές.
Για να μειώσετε τις γουλίτσες μπορείτε να ταίζετε το μωράκι σας με διαλείμματα. Στα μέσα του γεύματος κρατήστε το όρθιο προκειμένου να ρευτεί και έπειτα συνεχίστε.
Επίσης, όταν ολοκληρώσει το γεύμα του, μην το βάλετε αμέσως για ύπνο. Κρατήστε το και πάλι όρθιο στον ώμο σας, περίπου για 20-30 λεπτά, ώστε να «χωνέψει» καλά το γάλα.
Πότε να ανησυχήσω:
Όταν το πρόβλημα επιμένει για αρκετό καιρό και είναι πολύ έντονο θα πρέπει να το διερευνήσετε περαιτέρω.
Συγκεκριμένα τηλεφωνείστε στον παιδίατρο όταν το μωρό:
-Κάνει συχνά εμετούς, πράσινους ή καφέ.
- Δυσκολεύεται να καταπιεί.
-Βήχει έντονα και έχει δυσφορία κατά τη διάρκεια του γεύματος ή και μετά.----Έχει πολύ έντονους κολικούς και μεγάλη ανησυχία
- Η όψη του είναι ωχρή.
-Χάνει βάρος.
Ο παιδίατρος, ή ο παιδογαστρεντερολόγος ανάλογα με το ιστορικό του μωρού και τα συμπτώματα που παρουσιάζει, θα αποφασίσει αν θα πρέπει να κάνει κάποιες ειδικές εξετάσεις, έτσι ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάσχει από γαστροοισοφαγική νόσο.