Μειώνεται η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σημαντική μείωση στην παιδική φτώχεια καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, που γιορτάζεται σήμερα, το ΚΕΠΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με έμφαση στα παιδιά, που πλήττονται περισσότερο από τις κοινωνικές ανισότητες.

Σύμφωνα με την Ανάλυση Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ, η παιδική φτώχεια χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:


(α) την οικονομική φτώχεια, που αφορά την έλλειψη βασικών υλικών πόρων και συνθηκών διαβίωσης, και

(β) τη μη οικονομική φτώχεια, η οποία σχετίζεται με την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, και την παροχή χρόνου για δημιουργικές δραστηριότητες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 62.877 παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες γενικής φτώχειας, ενώ 115.000 αντιμετωπίζουν οικονομική φτώχεια και 146.996 βιώνουν μη οικονομική φτώχεια. Παρά τις προκλήσεις, το σχολικό έτος 2022-2023 σημειώθηκε μείωση της γενικής παιδικής φτώχειας κατά 0,4%, με την οικονομική φτώχεια να μειώνεται κατά 1,2%, χάρη σε επιδοματικές πολιτικές όπως αυτές για το ηλεκτρικό ρεύμα και τη στέγαση.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση της «ηθικής φτώχειας», δηλαδή η έλλειψη ηθικής παιδείας και εσωτερικής καλλιέργειας των παιδιών. Το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι το σχολικό έτος 2022-2023 καταγράφηκε το χειρότερο ποσοστό της τελευταίας πενταετίας στον τομέα της ηθικής εκπαίδευσης. Αυτή η επιδείνωση συμπίπτει με την έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων και την αύξηση των γυναικοκτονιών, δημιουργώντας ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου η ηθική καλλιέργεια μέσω της εκπαίδευσης μοιάζει πιο απαραίτητη από ποτέ.

Η μείωση της οικονομικής φτώχειας είναι θετική εξέλιξη, αλλά η έλλειψη δράσης στον τομέα της ηθικής και κοινωνικής παιδείας δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον της νέας γενιάς.