Γιατί το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας αυξάνεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αυξάνεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)/  Τα δεδομένα αφορούν θανάτους βρεφών κάτω του ενός έτους, με 20.577 βρέφη να πεθαίνουν μόνο το 2022. Οι ερευνητές κατέγραψαν 5,6 θανάτους βρεφών ανά 1.000 ζώντες τοκετούς, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Από την αρχή της συνεπούς καταγραφής δεδομένων το 1995, η βρεφική θνησιμότητα γενικά παρουσίαζε πτωτική τάση, με το 2022 να είναι η πρώτη χρονιά από το 2002 που σημειώθηκε «στατιστικά σημαντική αύξηση», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Υγειονομικών Στατιστικών του CDC.


Όμως, η υψηλή θνησιμότητα δεν αφορά μόνο τα βρέφη στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το JAMA Pediatrics, τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 19 ετών πεθαίνουν με υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους σε άλλες πλούσιες χώρες, με τις «επιπλέον θανάτους» να ανέρχονται σε περίπου 20.000 ετησίως.

Οι θάνατοι αυτοί επηρεάζουν δυσανάλογα τα μαύρα και ιθαγενή παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη, που αντιμετωπίζουν χειρότερα αποτελέσματα λόγω φυλετικών, κοινωνικοοικονομικών και γεωγραφικών ανισοτήτων στις πηγές και τη φροντίδα.

Η παιδιατρική φροντίδα στις ΗΠΑ αφήνει πολλές οικογένειες χωρίς επαρκή υποστήριξη κατά τις κρίσιμες πρώτες εβδομάδες και μήνες με το μωρό, αλλά οι κοινότητες χρώματος είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, όπως ανέφερε ο Δρ. Τζέιμς Γκρινμπεργκ, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Περιγεννητικής Υγειονομικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι και συνιδρυτής του Cradle Cincinnati, σε συνέντευξή του στο ABC News.

«Αυτή είναι μια μάλλον επίμονη πρόκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες… και οι ανισότητες μεταξύ της βρεφικής θνησιμότητας των λευκών και των μη Ισπανόφωνων μαύρων και της βρεφικής θνησιμότητας των λευκών και των Αμερικανών ιθαγενών/Αλάσκας Νέιτιβς είναι πολύ εντυπωσιακές και συνεχώς ανησυχητικές», είπε, χαρακτηρίζοντας το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας των μαύρων «εξαιρετικά» υψηλό και «παρόμοιο με κάποιες περιοχές του κόσμου που έχουν πολύ περιορισμένους πόρους».

Ωστόσο, η παιδιατρική φροντίδα είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ που συνεισφέρει στους τόσο υψηλούς δείκτες θνησιμότητας βρεφών. Η μητρική θνησιμότητα και οι επιπλοκές κατά τον τοκετό είναι σημαντικοί παράγοντες, με την αύξηση των θανάτων βρεφών κατά 9% από το 2021 έως το 2022 να είναι ενδεικτική. Η ανατροπή του Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελεί επίσης πιθανό παράγοντα, ιδιαίτερα σε πολιτείες που πλήττονται από απαγορεύσεις των αμβλώσεων, όπως δείχνει η έρευνα.

Οι λοιμώξεις COVID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιστεύεται επίσης ότι παίζουν ρόλο, με τις εγκύους που έχουν μολυνθεί να διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και εντατικής θεραπείας, καθώς και άλλες επιπλοκές από την προεκλαμψία, τους θρόισκους αίματος και την υψηλή πίεση από ότι εκείνες που δεν έχουν μολυνθεί. Ο Γκρινμπεργκ πιστεύει επίσης ότι η αύξηση των περιστατικών RSV, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων μετά τον COVID θα μπορούσε να συνδέεται με την κατάσταση.

Εκτός από την υγεία και ευημερία της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννα και την περίοδο μετά τον τοκετό, άλλες αιτίες περιλαμβάνουν: συγγενείς ανωμαλίες (που οδήγησαν σχεδόν σε 1 στους 5 θανάτους), επιπλοκές από διαταραχές που σχετίζονται με πρόωρους τοκετούς και χαμηλό βάρος γέννησης, καθώς και το Σύνδρομο Ξαφνικού Βρεφικού Θανάτου και ακούσιους τραυματισμούς.

Συνολικά, σκιαγραφείται μια δυσοίωνη και παράλογη εικόνα για την τραγικά ανεπαρκή φροντίδα που λαμβάνουν οι νέοι γονείς και τα βρέφη. Σε μια χώρα με τόση πλούτο όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για την τόσο υψηλή θνησιμότητα των μητέρων και των βρεφών.