Εγκυμοσύνη: Πως κινείται το μωρό ανά εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος πολύ σημαντική στη ζωή μιας γυναίκας. Ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που περιλαμβάνει πολλές χαρές και ασύγκριτες συγκινήσεις. Είναι, όμως, και μία περίοδος γεμάτη ερωτήσεις, ανασφάλειες και αρκετές ανησυχίες, αφού καμία γυναίκα δεν είναι σίγουρη για το τι ακριβώς πρέπει να αισθάνεται και τι να περιμένει.

Βέβαια τίποτα δεν συγκρίνεται με την στιγμή που η μέλλουσα μανούλα θα νιώσει για πρώτη φορά το μωρό της να κινείται μέσα στην κοιλιά. Η μανούλα βιώνει το πιο γλυκό χάδι της εγκυμοσύνης! Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι κινήσεις του μωρού έχουν να “μας πουν” πολλά από ιατρικής άποψης για την ανάπτυξή του.


Πότε ξεκινά να κινείται το έμβρυο;

Οι κινήσεις του εμβρύου ξεκινούν από την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου και συνεχίζουν έως το τέλος αυτής.

Από την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό εμφανίζει ακανόνιστες εμβρυικές κινήσεις που έως και τις 32 εβδομάδες.

Στο τρίτο τρίμηνο το μωρό υιοθετεί μια διαφορετική συμπεριφορά που μοιάζει με αυτήν του νεογέννητου.

Πότε θα το νιώσετε πρώτη φορά

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται τις εμβρυϊκές κινήσεις μετά το τέλος του 1ου τριμήνου, κάποια στιγμή δηλαδή μετά τις 17-18 εβδομάδες της κύησης. Πολλές γυναίκες βέβαια δεν συνειδητοποιούν αυτές τις κινήσεις μέχρι να γίνουν αρκετά έντονες και μέχρι τότε τις συγχέουν με κινήσεις από το γαστρεντερικό τους σύστημα.

Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη μπορεί τα χαρακτηριστικά των κινήσεων του εμβρύου ή η αίσθηση που έχει η μητέρα για τις κινήσεις αυτές να αλλάζουν. Συνήθως τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα έμβρυα είναι πιο δραστήρια.

Κατά τη διάρκεια του 24ώρου τα έμβρυα έχουν περιόδους ύπνου, που διαρκούν συνήθως από 20-40 λεπτά ενώ σπάνια μπορεί να διαρκούν πάνω από 90 λεπτά και κατά την περίοδο αυτή συνήθως τα έμβρυα είναι πιο ήσυχα – λιγότερο κινητικά.

Σε μία πρώτη εγκυμοσύνη μπορεί οι εμβρυϊκές κινήσεις να μην γίνουν αντιληπτές ακόμα και μέχρι τις 24 εβδομάδες, ενώ σε γυναίκες που έχουν εμπειρία από προηγούμενη εγκυμοσύνη οι εμβρυϊκές κινήσεις συχνά γίνονται αντιληπτές ακόμα και αμέσως μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου, δηλαδή πριν και από τις 16 εβδομάδες.

Τι σημαίνει αν δεν αισθάνεται μία έγκυος αυτές τις πρώτες κινήσεις; Συνήθως δεν υποδηλώνει κάτι ανησυχητικό και μπορεί να σχετίζεται με «αθώους» παράγοντες, όπως το σχήμα της μήτρας, τη θέση του πλακούντα (πρόσθιος πλακούντας), αλλά και τη θέση του μωρού (ισχιακή προβολή). Αν πάντως μία γυναίκα ανησυχεί πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της, ο οποίος θα την συμβουλεύσει κατάλληλα και αν αυτός κρίνει ότι απαιτείται με υπερηχογραφικό έλεγχο μπορεί να επιβεβαιώσει την κινητικότητα του εμβρύου.

Εγκυμοσύνη: Πως κινείται το μωρό ανά εβδομάδα

Οι εμβρυϊκές κινήσεις στο 2ο τρίμηνο της κύησης

Καθώς προχωράει η κύηση και μεγαλώνει το έμβρυο, λογικό είναι ότι θα αισθάνεστε και τις κινήσεις του όλο και περισσότερο. Τις κινήσεις σε αυτό το στάδιο της κύησης οι περισσότερες γυναίκες τις περιγράφουν σαν μια διακριτική πίεση, σαν φτερούγισμα ή σαν στριφογύρισμα.

Οι εμβρυϊκές κινήσεις στο 3ο τρίμηνο της κύησης

Η συχνότητα των εμβρυϊκών κινήσεων αυξάνεται σταδιακά μέχρι τις 32 εβδομάδες και μετά από αυτή την εβδομάδα συνήθως η συχνότητα των κινήσεων παραμένει σταθερή.

Μετά τις 28 εβδομάδες, οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται πιο έντονες και ρυθμικές, με τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών του συχνά όχι μόνο να γίνονται αντιληπτές, αλλά σε μερικές περιπτώσεις να είναι ακόμα και εμφανείς στην κοιλιά της εγκύου. Πολλές φορές μάλιστα οι κινήσεις γίνονται πιο έντονες ή πιο συχνές, ανάλογα με εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ένας δυνατός ήχος, ή μετά τη λήψη τροφής, κυρίως γλυκών.

Τί μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις του εμβρύου;

Μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να επηρεάσει το πόσο έντονα μπορεί να αισθάνεται η έγκυος τις κινήσεις του εμβρύου. Μεταξύ αυτών των παραγόντων περιλαμβάνονται:

  • Σωματικό βάρος της εγκύου

Φαίνεται ότι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος της μητέρας συνοδεύεται από μειωμένη αίσθηση των εμβρυικών κινήσεων.

  • Θέση του πλακούντα

Όταν ο πλακούντας βρίσκεται στο πρόσθιο τοίχωμα της μήτρας συνήθως η έγκυος αντιλαμβάνεται αργότερα τις εμβρυϊκές κινήσεις.

  • Κατάσταση της μητέρας

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτή η κίνηση του εμβρύου σε περιόδους στρες ή καταστάσεων που αποσπούν την προσοχή της μητέρας.

Γυναίκες που εργάζονται έξω από το σπίτι προς το τέλος του τρίτου τριμήνου είναι πιο πιθανό να αναφέρουν μειωμένη κινητικότητα του εμβρύου.

  • Προηγούμενη εγκυμοσύνη

Οι πρώτες κινήσεις μπορεί να γίνονται αντιληπτές σαν ήπια φτερουγίσματα. Οι γυναίκες που είχαν προηγούμενες εγκυμοσύνες να αναγνωρίσουν νωρίτερα τις κινήσεις του εμβρύου, επειδή τα τοιχώματα της μήτρας είναι πιο χαλαρά, αλλά έχουν και την εμπειρία των εμβρυϊκών κινήσεων από τις προηγούμενες κυήσεις.

Εγκυμοσύνη: Πως κινείται το μωρό ανά εβδομάδα

Πόσο συχνά πρέπει να κινείται το μωρό;

Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και αναπτύσσεται, τα μοτίβα κίνησης τους γίνονται πιο τακτικά. Μπορεί να είναι πιο δραστήρια σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μετά από ένα γεύμα ή όταν υπάρχουν έντονοι θόρυβοι στο περιβάλλον.

Ξεκινώντας από περίπου 28 εβδομάδες, συνίσταται στην έγκυο να γίνετε μέτρηση του αριθμού των κινήσεων σε ένα διάστημα 2-3 ωρών. Αυτό βοηθά στο να αποκτήσει η έγκυος μια εικόνα για το τι είναι φυσιολογικό για το έμβρυο που φέρει.

Εάν ο αριθμός των κινήσεων αλλάξει σημαντικά, θα μπορούσε να υποδηλώνει την παρουσία προβλήματος.

Ένα υγιές έμβρυο κάνει συχνά 10 διακριτές κινήσεις σε διάστημα 2 ωρών, αν και μπορεί να εμφανιστούν αποκλίσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι εμβρυϊκές κινήσεις είναι πιο εύκολο να γίνουν αντιληπτές όταν η έγκυος βρίσκεται ξαπλωμένη στο πλάι.

Παρατεταμένες περίοδοι λίγων ή καθόλου κινήσεων μπορεί να αποτελούν ένδειξη για την παρουσία κάποιου προβλήματος.

Τι προκαλεί μείωση των εμβρυϊκών κινήσεων;

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως ισχυρά παυσίπονα και ηρεμιστικά μειώνουν τις εμβρυϊκές κινήσεις.

Επίσης το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ  και ναρκωτικών ουσιών μειώνουν τη δραστηριότητα του εμβρύου, όπως και η έντονη σωματική καταπόνηση ή εξάντληση της μητέρας.

Οποιαδήποτε κατάσταση επηρεάζει το νεογνό μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μείωση των εμβρυϊκών κινήσεων και αυτό να αποτελεί αυτή ένα πρώτο σημείο εμβρυϊκής δυσφορίας.

Εγκυμοσύνη: Πως κινείται το μωρό ανά εβδομάδα

Τι πρέπει να κάνω όταν δεν αισθάνομαι τις κινήσεις του μωρού;

 

Μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αν είστε απασχολημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μην προσέχετε τις κινήσεις του εμβρύου και κατά συνέπεια να μην αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας, ενώ και η θέση του πλακούντα (ή του ίδιου του εμβρύου μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση που θα έχετε για τις κινήσεις του μωρού σας. Επίσης παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν τις εμβρυϊκές κινήσεις.

Όταν δεν είστε σίγουρη για τις κινήσεις του μωρού σας συστήνεται από πολλούς να ξαπλώσετε σε αριστερή πλάγια θέση για 1-2 ώρες και να μετρήσετε πόσες κινήσεις θα αισθανθείτε σε αυτό το διάστημα. Αν οι κινήσεις του εμβρύου μέσα σε αυτές τις 2 ώρες είναι λιγότερες από 10, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Είναι ανησυχητικό όταν οι εμβρυϊκές κινήσεις είναι αυξημένες;

Η κινητικότητα του εμβρύου είναι γενικά ένα πολύ καλό σημάδι. Ένα έμβρυο που κινείται, κατά κανόνα είναι ένα έμβρυο που είναι σε καλή κατάσταση. Όταν για κάποιο λόγο ένα έμβρυο δυσφορεί, τότε συνήθως προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια και δεν κινείται πολύ.

Μπορεί να είναι επώδυνες οι κινήσεις του μωρού;

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου έως και την αρχή του τρίτου τριμήνου οι κινήσεις του εμβρύου είναι αισθητές, αλλά όχι τόσο έντονες. Όσο όμως προχωράει η εγκυμοσύνη και το έμβρυο αναπτύσσεται, είναι πιθανό με τις κινήσεις του να ασκούν πίεση σε διάφορα σημεία του σώματός σας, όπως στα πλευρά ή στην ουροδόχο κύστη και να σας προκαλεί πόνο. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης οι κινήσεις του εμβρύου μπορεί να είναι αρκετά έντονες και συχνά να προκαλούν δυσφορία ή ήπιο πόνο.

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με το γιατρό;

Εάν περάσει μια ασυνήθιστα μεγάλη περίοδος με λίγες ή καθόλου κινήσεις, δοκιμάστε να πιείτε κάτι γλυκό ή να μετακινηθείτε. Εάν το μωρό εξακολουθεί να μην κινείται, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας ή μεταβείτε στο μαιευτήριο.

Θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια ή να μεταβείτε στο μαιευτήριο εάν τα μοτίβα κίνησης του εμβρύου αλλάξουν ή σταματήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό συνοδεύεται από: Πόνο, Συσπάσεις, Ροή υγρού ή αίματος από τον κόλπο.

Εάν έχετε φτάσει στις 24 εβδομάδες και δεν αντιλαμβάνεστε εμβρυϊκές κινήσεις, επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Εάν υπάρχει μειωμένη εμβρυϊκή κίνηση μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων, κανονίστε ένα ραντεβού για την ίδια ημέρα.

Εάν παρατηρήσετε μειωμένες εμβρυϊκές κινήσεις μετά από 28 εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας ή να μεταβείτε στο μαιευτήριο το συντομότερο δυνατό, για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης του εμβρύου.

Tip: Πάντως να ξέρετε ότι οι περισσότερες γυναίκες σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θα ανησυχήσουν ότι το μωρό τους δεν κινείται αρκετά και θα απευθυνθούν στον γυναικολόγο τους για ελαττωμένες εμβρυϊκές κινήσεις. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και οι γυναίκες αυτές θα συνεχίσουν να έχουν μία φυσιολογική εγκυμοσύνη.