Εγκυμοσύνη και παχυσαρκία
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Τι είναι η παχυσαρκία και ποιες οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Από την Ιουλία Ανωμερίτου
Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντιακή νοσολογική οντότητα που βασανίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα στο δυτικό ημισφαίριο. Η κατανόησή μας για την δημιουργία της είναι σχετικά ανεπαρκής και περιλαμβάνει την αλληλοεπίδραση κοινωνικών, ψυχολογικών, πολιτιστικών μεταβολών και γενετικών παραγόντων.
Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζει πολλούς κινδύνους και για τη μητέρα και για το παιδί. Οι κυριότεροι είναι:
1. Εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης.
2. Προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της κύησης, δηλαδή αύξηση της αρτηριακής πίεσης με σοβαρές συνέπειες τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί όταν δεν χορηγηθεί θεραπεία.
3. Τοκετό με καισαρική ή και επιπλοκές κατά την καισαρική.
4. Βρέφη από παχύσαρκες μητέρες παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα νευρολογικών διαταραχών, προωρότητας και μικροσωμίας.
Πώς σχετίζεται η εγκυμοσύνη με την παχυσαρκία;
Οι εγκυμονούσες γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες εμφανίζουν ινσουλινοαντοχή, αύξηση του σακχάρου του αίματος και αύξηση της αρτηριακής πιέσεως. Η αύξηση του βάρους αυξάνει τους κινδύνους μετά από χειρουργείο και από την αναισθησία και η σημαντικού βαθμού παχυσαρκία αυξάνει τον χρόνο παραμονής στο χειρουργικό τραπέζι και την απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Τι πετυχαίνουμε με τη μείωση του σωματικού βάρους;
Σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, συνίσταται η επίσκεψη σε ιατρικό προσωπικό με σκοπό τη μείωση του σωματικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη. Έχει βρεθεί ότι η μείωση του σωματικού βάρους σχετίζεται θετικά με τη μείωση των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά και στις γυναίκες που είναι έγκυες συνίσταται η επίσκεψη σε ιατρικό προσωπικό με σκοπό τη μείωση του σωματικού βάρους και την επίτευξη σωματικής ευεξίας σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.
Επιπλέον, η μείωση του σωματικού βάρους συνίσταται και μετά τον τοκετό. Είναι ευρέως γνωστό ότι ειδικά σε γυναίκες που παρουσίασαν σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια του τοκετού, η μείωση του σωματικού βάρους μετά τον τοκετό μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Πηγή: MyLife Magazine (Τεύχος 19)