Attachment parenting: η πετυχημένη θεωρία διαπαιδαγώγησης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι 8 αρχές για έναν στενό δεσμό με το παιδί σας

Το Attachment parenting είναι μια  θεωρία διαπαιδαγώγησης των παιδιών μέσα από έναν στενό δεσμό με τους γονείς. Την εξέφρασε πρώτα ο παιδίατρος William Sears όμως ουσιαστικά δεν είναι κάτι καινούριο, αφού το να μεγαλώνεις το παιδί  ακολουθώντας το ένστικτό σου του δίνει ουσιαστική και  δυνατή αγάπη που θα το βοηθήσει αργότερα να γίνει μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα.  Βασίζεται σε οκτώ αρχές που είναι οι εξής:


 1. Προετοιμασία για το ρόλο του γονέα. Για να φέρουμε στον κόσμο μία νέα ζωή πρέπει να είμαστε συναισθηματικά και σωματικά έτοιμοι για τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και της γέννησης. Να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για το τι να περιμένουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την ώρα της γέννησης αλλά και να προετοιμαστούμε για τον ρόλο μας ως γονείς. Καλό θα είναι να έχουμε κάνει έρευνά  για το πως και το που θέλουμε να γεννήσουμε, καθώς και να ενημερωθούμε για τις ανάγκες που έχει και τη φροντίδα που χρειάζεται ένα νεογέννητο μωράκι.

    2. Η αξία του Θηλασμού

Με το θηλασμό γίνεται η πρώτη επικοινωνία του βρέφους με τη μαμά. Το μωρό ικανοποιεί την ανάγκη του για τροφή, αγκαλιά, στοργή και τρυφερότητα και η μαμά μαθαίνει να ανταποκρίνεται αμέσως στις ανάγκες του παιδιού της. Θηλάζοντας το μωρό εκκρίνονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου της μητέρας ορμόνες όπως η οξυτοκίνη που είναι η ορμόνη της αγάπης. Σημαντικό είναι να ταΐζουμε το μωράκι μας όποτε και όσο  έχει ανάγκη και όχι ακολουθώντας πρόγραμμα συγκεκριμένων ωρών. Τα μωρά θηλάζουν για πολλούς λόγους και όχι μόνο για να χορτάσουν. Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι πολλά τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχολογική υγεία του νεογέννητου αλλά και της μητέρας. Για τον λόγο αυτό, εξαντλήστε κάθε ενδεχόμενο πριν εγκαταλείψετε την επιλογή του θηλασμού και αν αντιμετωπίζεται πρόβλημα, συμβουλευτείτε γιατρούς ή συμβούλους θηλασμού. Ακόμα όμως αν ταΐζεται το βρέφος με μπουκάλι, φροντίστε οι στιγμές αυτές να είναι  τρυφερές, κοιτώντας το μωρό με αγάπη και όχι μια τυπική διαδικασία.

    3. Ανταπόκριση στο παιδί με ευαισθησία
Η σχέση εμπιστοσύνης των παιδιών με τους γονείς θεμελιώνεται από την βρεφική ηλικία. Αυτό θα γίνει εάν συντονιστούμε με το μωρό μας και ανταποκρινόμαστε με συνέπεια στις ανάγκες του. Το κλάμα του μωρού είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του με το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι όταν κλαίει,  χρειάζεται τη βοήθεια των γονιών του. Άρα πρέπει να δίνουμε αξία στο κλάμα του μωρού, να φροντίζουμε ώστε να μας νοιώθει κοντά του με ένα χάδι ή μία αγκαλιά και να μην το αγνοούμε. Ένα μωρό που το αφήνουν να κλαίει κάποια στιγμή σταματάει…. Αλλά αυτό δεν είναι ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού το μωρό νοιώθει απογοητευμένο και από τόσο μικρή ηλικία πιστεύει ότι κανένας δεν του δίνει σημασία. Έτσι χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του πριν καλά-καλά την αποκτήσει.  Τα μωρά χρειάζονται ηρεμία, αγάπη, κατανόηση από τους γονείς, για να τα βοηθήσουμε να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Το ίδιο ισχύει και για το  μεγαλύτερα παιδιά που θέλουν να μας βλέπουν να αντιδρούμε με ευαισθησία όταν πονούν και με ενθουσιασμό όταν χαίρονται, ώστε να ξέρουν πως το στηρίζουμε σε όλες τις στιγμές.

4. Θεραπευτικό άγγιγμα και babywearing.

Το μωρό τον πρώτο καιρό της ζωής του δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι ανεξάρτητο άτομο. Πιστεύει ότι είναι προέκταση της μαμάς του. Για το λόγο αυτό θέλει να είναι συνέχεια στην αγκαλιά της. Ο Sears υποστηρίζει ότι είναι λίγο βάρβαρο από τη μια το μωρό να βρίσκεται για 9 μήνες στην κοιλιά της μαμάς του, να ακούει τον χτύπο της καρδιάς της, να νιώθει την κίνηση της, να ακούει τη φωνή της και μετά τη γέννηση να μένει σε ένα καρότσι. Στην αρχή της ζωής του έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια και  αγάπη και αργότερα να πάρει το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Στη λογική αυτή μεγάλη βοήθεια προσφέρει το λεγόμενο babywearing, δηλαδή η τοποθέτηση του μωρού στο μάρσιπο  για τις πρώτες βόλτες ή  όταν κινείστε μέσα στο σπίτι. Το άγγιγμα ικανοποιεί τις ανάγκες του μωρού για την σωματική επαφή, την αγάπη, την ασφάλεια, την διέγερση, και την κίνηση. Το δέρμα σας, σε επαφή με το δερματάκι του, μπορεί να το βοηθήσει ιδιαίτερα, είτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είτε στο μπάνιο ή το μασάζ. Τα χάδια, οι αγκαλιές, το παιχνίδι, το μασάζ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα μεγαλύτερα παιδιά ανακουφίζοντας τα και κάνοντάς τα να νοιώσουν ζεστασιά και ασφάλεια. Μέσα από αυτή την αίσθηση προστασίας το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να ανακαλύπτει τον εαυτό του και να αντιμετωπίζει τον κόσμο.

5. Ύπνος μαζί με τα παιδιά

Τα μωρά και τα παιδιά έχουν ανάγκες τη νύχτα ακριβώς όπως  κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το να κοιμάστε μαζί με τα μωράς σας δεν είναι κακό. Όπως σας αρέσει να τρώτε ή να παίζετε με τα παιδιά σας, το δέσιμο αυτό μπορεί να συνεχίζεται και τη νύχτα. Είναι και αυτός ένας τρόπος επικοινωνίας. Ειδικά οι γονείς που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι, μπορούν να αναπληρώσουν τις χαμένο χρόνο μακριά από τα παιδιά με τον από- κοινού ύπνο. Διάφορες τεχνικές, όπως να αφήνουμε τα παιδιά να κλαίνε για ώρες προκειμένου να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους, μπορεί να έχουν αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Το καλύτερο είναι σε αυτό το θέα να ακολουθούμε το ένστικτό μας και την καρδιά μας.

6. Παροχή συνεχούς φροντίδας με αγάπη.

Τα μωράκια και τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από συνεχή, συνεπή φροντίδα, αγάπη και παιχνίδι. Το άτομο που το φροντίζει, πρέπει να θεμελιώσει ένα ισχυρό δεσμό με το παιδί που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Είναι καλό να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα για το παιδί που στηρίζεται στις δικές του ανάγκες. Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος της αποχώρησης, όταν πρέπει να το αφήσετε σε κάποια τρίτο άτομο. Αυτό μπορεί να γίνει εάν μείνετε και  εσείς κάποιο χρονικό διάστημα μαζί τους ώστε το παιδί να νοιώσει ασφάλεια


7. Η Σημαντικότητα της Θετικής Πειθαρχίας

Η θετική πειθαρχία βοηθά ένα παιδί να αναπτύξει συνείδηση, βασισμένη στην εσωτερική πειθαρχία και τη συμπόνια του για τους άλλους. Η πειθαρχία με κατανόηση, αγάπη και σεβασμό, ενισχύει τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού. Αντί να αντιδράτε στη συμπεριφορά του, προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις ανάγκες που έχει και που το οδήγησαν σε αυτή την συμπεριφορά. Μία σωστή πειθαρχία δεν πρέπει να βασίζεται στον φόβο αλλά στην κατανόηση, αυτό είναι κάτι που το παιδί θα το κουβαλήσει μαζί του και στην ενήλικη ζωή του και θα το χαρακτηρίζει ως άτομο..


8. Ισορροπία στη προσωπική και οικογενειακή ζωή

Ο ερχομός ενός μωρού φέρει μεγάλες αλλαγές στους ρυθμούς της οικογένειας. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής  στις νέες συνθήκες, πρέπει οι γονείς να προσπαθήσουν να βρουν πάλι τις ισορροπίες τους…. Ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του παιδιού, στις ατομικές ανάγκες ή τα ενδιαφέροντα του κάθε γονέα. Είναι πιο εύκολο να ανταποκριθείτε συναισθηματικά όταν είστε σε ισορροπία. Μπορείτε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους, να βάλετε τους ανθρώπους πάνω από τα πράγματα και μην φοβηθείτε να πείτε και όχι. Να είστε δημιουργικοί, να διασκεδάζετε με τον ρόλο σας ως γονείς, και πάνω από όλα να εξασφαλίσετε χρόνο για να φροντίζετε τον εαυτό σας. Αυτό θα σας κάνει καλύτερο γονέα, και θα σας χαρίσει την υπομονή που σας χρειάζεται.

                                                                                                                                                                    Αναστασία Αργυριάδου