Αποζημίωση δόθηκε στους γονείς για τον τραυματισμό του γιού τους από το υπεύθυνο Δημόσιο

Δημοσιεύθηκε στις

Κάποιες φορές συμβαίνουν και αυτά τα γεγονότα όπου η δικαιοσύνη εφαρμόζεται και αισθάνεσαι καλύτερα που ζεις σε αυτό το κράτος όντας μάρτυρας της προσπάθειας  βελτίωσης του.

Από τη Βέρα Πάρδου


Μαθητής λοιπόν της Α' τάξης του Δημοτικού, την ώρα του διαλείμματος και καθώς έπαιζε στο προαύλιο με τα υπόλοιπα παιδιά τραυματίστηκε από ένα κομμάτι λεπτής σιδηρόβεργας στο πρόσωπο (βαθύ θλαστικό τραύμα αριστεράς παρειάς), η οποία εξείχε από το διαχωριστικό συρματόπλεγμα μεταξύ του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου.

Οι γονείς με τη σειρά τους υποστήριξαν ότι για τον τραυματισμό του αγοριού τους ευθύνεται το ελληνικό δημόσιο που στην ουσία δεν το προστάτεψε. Εφόσον στον προαύλιο χώρο υπήρχαν δάσκαλοι που είχαν την εποπτεία και τη φύλαξη του χώρου καθώς γνώριζαν κιόλας πως το συγκεκριμένο σημείο χρειάζεται επισκευή έπρεπε να είχαν δράσει νωρίτερα.

Για αυτό το λόγο οι διοικητικοί δικαστές αναγνώρισαν ότι υπάρχει αστική ευθύνη του Δημοσίου και θεωρούν ότι δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως παρόλο που είχαν επίγνωση της κατάστασης.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ΄ αριθμ. 7091/2020 απόφαση του 18ου Τμήματος, έκρινε ότι ο διευθυντής του σχολείου είναι υπεύθυνος, μαζί με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών. Ακόμα το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή των γονέων που ζητούσαν να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει στους γονείς του μαθητή το ποσό των 5.000 ευρώ, για ηθική βλάβη νομιμοτόκως, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.

Τέλος η δικαστική απόφαση τονίζει καθαρά πως για τον τραυματισμό του υιού ευθύνεται το σχολείο και τα όργανα του καθώς δεν κατάφεραν να το προφυλάξουν. Μια απόφαση που όπως επισήμανε το δικαστήριο δεν αναιρείται από το γεγονός ότι είχε επισημανθεί και πριν το συμβάν ότι το πλέγμα χρήζει άμεσης αλλαγής. Πραγματικά ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει την αρχή και το τέλος για τέτοιου είδους συμβάντα και όλοι να είμαστε πιο παρόντες όταν έχουμε να επικοινωνήσουμε με παιδιά.